Ha a fogadalom után vagy, avagy mire számíts az edzéseimen

sze, 2016. dec. 28. - 16:32 -- Csürke Csaba
Ha a fogadalom után vagy, avagy mire számíts az edzéseimen

Előző posztomban kifejtettem, hogy hogyan indulj neki a fogyásnak és úgy általában az edzésnek. Eljutottunk addig, hogy leültél, gondolkodtál, elhatározásra jutottál, tervet szőttél, hogy hányszor és merre, és már csak az van hátra, hogy összerakd a holmidat és elindulj. Eddig általánosítottam, ellenben most azt veszem alapul, hogy az én kettlebell edzéseimet szemelted ki magadnak. Tehát mostantól a saját edzéseimről és a hely szellemiségéről fogok írni.

Egy korábbi gondolatmenetemben írtam arról, hogy ne érdekeljen az, milyen ruhában jössz edzeni. Nem számít, hogy divatos cuccban, vagy kitágult mackó naciban jelensz meg a foglalkozásokon.

Csürke Csaba - Kettlebell press

Ezt még most is így gondolom. Ha bátortalan vagy, akkor had mondjak pár szót a csapat összetételéről, akikkel találkozni fogsz. Nagyon sokszor azért nem indul el az ember egy terembe, és gondolja azt hogy majd ő otthon fog edzeni, mert tele van a gatya, a már edzőteremben edző lányok-fiúk, nők-férfiak miatt. Az ember belép egy terembe és azt érzi, hogy ez egy megszokott csapat, akik őt mint apró kis szánalmas hangyácskát lenézik. Belép az ember, és mint egy vámpíros filmben a tekintetek olyan hatással lesznek testére lelkére, mint felkelő nap a vámpír hősre. Először csak bizsereg a bőre, aztán apró hólyagocskák keletkeznek rajta, amik lassan megfeketednek és lassan az egész test lángba borul, majd hamuként kis fekete kupacba lehullik a földre. Ebben a pillanatban a terem takarítónője odatotyog, és ezt a hamu kupacot ami te voltál, összesöpri és kidobja. Azonban...

Nincs mitől tartanod!

A hozzám járó emberek mindegyike nagyon kedves humoros ember. Az élet minden területéről. De abban a pillanatban hogy belépnek a terembe, ha a civil életben lennének is különbségek, itt ez megszűnik. Jóbarátok, pajtások lesznek. Sokszor kijön mindenkiből a gyereki énje és egy igen vicces edzés alakul ki ebből. Mindenki segítőkész. Edzés közben is alázattal segítik a másikat a fejlődésben. Általában akik jönnek, sosem mondják azt, kellemetlen lett volna a „félelmetes” első órán részt venni.

Csürke Csaba spartan kettlebellel a Duna parton

Tehát ez ne legyen benned gát! Sőt! A saját fejlődésed érdekében, győzd ezt le magadban! Ha ilyen van benned, még inkább javaslom, hogy kezdj el csoportos edzésre járni, hogy a személyiséged is formálódjon kicsit. Ja, viszont ha a kevés „tökéletesekhez” tartozol, akkor természetesen ez a kis monológ nem rád vonatkozik!

Számomra példa értékű a csapatom fegyelmezettsége és kitartása. Hatalmas átváltozásoknak voltam a szemtanúja. És nem csak a külsőről beszélek, hanem a bensőről is. Sokszor lépik át a komfort zónájukat, és az a civil életükre is hatással van.

Kitartóbbak, erősebbek és sikeresebbek lesznek

Van olyan edzettem, illetve több ilyen példa is van, hogy a magánéletben bátortalanok voltak. Kialakult magukról egy kép, és e szerint, illetve  a szokásaik szerint élték az életüket. Aztán ahogy elkezdték az edzéseket, sokszor jutottak olyan mélypontra, amikor a jól ismert kis belső hang azt mondta, nem, ezt te már nem bírod megcsinálni. Nos sokszor lepődött meg ez után az a kis belső hangocska, hogy de igen is volt tovább. Sőt! Az után és az után is. A legtöbben egy egész új oldalról látják már magukat. És nem hisznek annak a kis belső hangnak tovább. Mert az csak egy gát, ami nem enged tovább menni a céljaid megvalósításában. De visszatérve a „megváltozottakra”!

Spartan kettlebell

Volt aki komolyabb iskolát kezdett el azért, mert rájött hogy sokkal több van benne, mint amit belekódolt eddig a múltja és az elméje. Volt aki olyan munkahelyre adta be az önéletrajzát, ahova azelőtt álmában sem gondolta volna. Ja igen. És felvették! Azóta nem jár ugyan hozzám edzésre, mert a munkája olyan hogy utazza a világot, de én büszke vagyok rá, hogy ennek a részese lehettem. Valakinek, vagy valakiknek hozzájárulni az életéhez, hogy sokkal jobb körülmények közé jussanak, számomra hatalmas élmény. Nem magamat akarom ezzel előtérbe állítani, hiszen a  munka rám eső része azt gondolom max 20 %. A többi a tiéd lesz. És az övék volt.

Tehát!

Maga az edzéseim felépítése úgy néz ki, hogy van egy bemelegítő rész. Ez kicsit évszaktól is függ, hiszen nagyobb hidegben, több idő kell az izmoknak a bemelegedésre. Ebben az első részben is vannak finomabb nyújtások és mobilizálások, amik specifikálódnak az edzés típusához.

Ezt követik a gyakorlatok, amik nagyon változatosak és színesek. Igyekszem minél többféleképpen megközelíteni és dolgoztatni egy izmot a fejlődése érdekében. Mivel a Kettlebell egy olyan eszköz amivel dinamikát is tudunk fejleszteni, ezért nem csak az erő fog nőni, hanem az állóképesség is.

Az új emberekkel első órán négy, maximum öt gyakorlatot szoktam végig csináltatni. Ez számomra is szükséges, hiszen látnom kell az erősségeket és gyengeségeket is. Attól függetlenül, hogy csoportos edzések, igyekszem kicsit személyesebbre állítani a dolgokat. Vannak akiknek az erő növelés a cél, van akinél a túlsúly leadása. Ilyenkor azoknál a személyeknél akiknél indokoltnak látom, eltérek az aznapi edzéstervtől és vagy más gyakorlatot kap (ez lehet magával hozott sérülés miatt is) vagy más ismétlés számmal dolgozik.

Csürke Csaba kettlebellel a Parlament mellett

Természetesen vannak kirívóbb esetek, amikor komoly mozgáskoordinációs illetve testtudat problémák vannak. Ilyenkor minden esetben a személyi edzést javaslom, ahol gyorsan és hatékonyan tudunk túllépni a kezdeti nehézségeken. Legalábbis addig, amíg össze nem tudjuk hozni azt, hogy csoportos edzésen is biztonságosan tudjon edzeni. Most nehogy azon kezdj aggódni, hogy jaj Istenem, vajon rólad mi derül ki? Ez nem egy plusz érv ahhoz,  hogy otthon maradj. Komolyan! Ha olyan problémád lenne, ami miatt ezt tanácsolnám, még inkább azt mondom, rohanj, ugorj, vedd a motyódat és gyere, mert ez később még inkább a fizikai egészséged rovására fog menni.

De amúgy ez nagyon ritka, hogy valakinek ezt tanácsolnám. Senki nem úgy érkezik, hogy ő egy terminátor és nem lehet rajta semmit fejleszteni. Valahol pedig mindenki elkezdi.

Az alapelvem az, hogy először tanulj meg mozogni. Most mosolyogsz, hogy milyen hülye duma volt ez. Sajnos nem az. Csak ha egy alapot veszünk, hogy hogyan guggolsz. Mindenki meg van róla győződve, hogy ez egy olyan mindennapos dolog, amit egy csecsemő is szabályosan meg tud csinálni. Ami részben igaz. A csecsemők ahogy fejlődnek és tanulnak kúszni, mászni, kapaszkodni, még tudják. Aztán sajnos jönnek a torna órák, ahol sokszor kiölik az emberből a természetes mozgásokat. 

Itt is van egy gyors felmérés arról, hogy igazam van-e, vagy sem:

Keress egy üres falfelületet. Állj vele szemben vállszélességűnél kicsit nagyobb terpeszben úgy, hogy  a lábujjaid érjenek a falhoz. Jól hallottad, igen. Most szemezel a fallal. Vagy radírozod az orroddal. Aztán kezdj el úgy leguggolni, hogy a lábujjaid nem jöhetnek hátrébb a faltól. Az arcod és mellkasod előre néz, nem fordulhatsz ki oldalra egyik irányban sem! A két kezeddel érintsd meg a földet a lábaid között. Közben a feneked told hátra! Ha elérted úgy a földet, hogy nem estél hanyatt, vagy nem ültél le, esetleg elérted de a véres arcod nyoma ott van a falon föntről le-csíkban, mert hogy te kemény vagy és megmutatod, nos akkor azt mondom, legalább helyesen guggolsz. És ez csak egy alap mozgás, amire az előbb mosolyogva azt mondtad, még a csecsemők is tudják.

guggolás

És ha nem tudsz szabályosan guggolni, szinte biztos hogy erőlteted a bokád, térded és a gerinced. Ez utóbbit főleg, ha valami nehezebb tárgyat kell cipelned. Esetleg anyuka vagy, és a gyermekedet veszed föl pár százszor egy nap. Igen. Nem csak azért kell edzésre járni, hogy brutál izmos, erős, csinos legyél, ami egyébként mellékhatása az edzéseknek, hanem azért is, hogy a tested is úgy működjön ahogy kell. Hidd el, jobb megelőzni dolgokat, mint utólag fogni a fejed egy beakadt ideggel, vagy sérvvel.

Visszatérve az edzésekhez

Az első időszakban megtanítalak helyesen mozogni. Megtanulod az eszközöket szabályosan használni úgy, hogy ne ellened dolgozzanak, hanem érted. Ha ez az első időszak megvan, amik kicsit egyéntől is függő 1-3 hónap is lehet, akkor kezdünk keményebb, bonyolultabb dolgokba!

Amikor valaki idáig eljut, akkor merem azt mondani, hogy elkezdhetsz bátran otthon is edzeni kettlebellel, vagy más súlyzós eszközzel. Sőt, tanácsolni is szoktam, hogy ha pénzben, térben, időben megengedheted magadnak, legyen otthon egy verseny kettlebelled, és használd!

A legvégére pedig még annyit, hogy az edzések végén szokott lenni egy kis meglepi feladat, ami megint megmutatja hogy sokkal többet bírsz, mint amit elképzelsz magadról.

Utána jön a nyújtás, levezetés, ami teljesen egyenrangú fontossággal bír, mint az edzés összes többi része. Ha ezt megspórolja magának az ember, akkor elég valószínű, hogy a teste ezt meg fogja bosszulni. Magyarul simán lesérülhetsz.

Csürke Csaba a Hősök terén

Remélem adtam egy kis lendületet ahhoz, hogy felállj a TV/számítógép elől, hogy kidobd a szemetet a környezetedből és magadból azért, hogy egészségesebb és jobb életet élj.

Amennyiben a sport iránt már elkötelezted magad, akkor már csak az étkezés van hátra. A helyes táplálkozás kiemelten fontos téma. Rengeteg információt találhatsz róla az internetet és hallhatsz az ismerősöktől is. Nem is akarok és nem is fogok ebbe mélyen most belemenni, csak pár alapelvet és ötletet fogok hozzá adni, amiből kiderül, hogy nem is olyan rettentő nagy ördöngösség ez.

Várlak edzéseimen!