Az izomláz

k, 2014. szep. 16. - 17:02 -- Csürke Csaba
Csürke Csaba egy kézen egyensúlyoz egy kettlebellel

Sokakban felmerülnek bizonyos kérdések az izomlázzal kapcsolatban. Mi is az az izomláz? Mitől lesz izomlázam? Ha nincs izomlázam, keveset edzettem? Edzhetek úgy, hogy izomlázam van? Rengeteg kérdés merül fel az emberekbe az izomlázzal kapcsolatban, párat megpróbálok megválaszolni.

Mi is az az izomláz?

Az izmok fájdalmas gyulladása, ami egy komolyabb edzés másnapján léphet fel, vagy sok kihagyás utáni első tréningeket követő napokon. Súlyosabb esetben a hétköznapi munkában is tud akadályozni.

Sárga kettlebell a Margit szigeten

Mi az oka?

Az izomlázat több minden is okozhatja, lehet a felgyülemlett tejsavófehérje helyben ragadása, égetés közben a szénhidrát és a zsír végtermékének keletkezése végett, vagy az úgynevezett miofibbrillumok (izomrost egyik alkotója) leválása következtében.

Hogyan tudod megelőzni?

  • Alapos bemelegítés (ez talán a legfontosabb) A BEMELEGÍTÉS NEM EGYENLŐ A NYÚJTÁSSAL!
  • A fokozatosság elvének betartása (az első edzésen nem a legnagyobb kettlebell után nyúlsz)
  • Megfelelő nyújtás (edzés közben és után)
  • Sport közbeni/utáni ásványi anyag pótlás

Csürke Csaba egy kettlebellt egyensúlyoz

Mit tudsz tenni, ha izomlázad van?

Azzal sincs semmi gond, ha összeszorítod a fogad és megtűröd, de ha mindenképp tenni akarsz valamit, akkor javaslom a meleg borogatást, a váltott hőmérsékletű fürdőt, a szaunát, vagy egy szolid masszázst.

Kell-e félni az izomláztól?

Az izomláz az egyik legártalmatlanabb fájdalmak egyike, tehát ha csak nem párosul egyéb fájdalmakkal, vagy nem akadályoz a legkisebb mozdulatokba is, akkor nincs mitől tartanod. Nyugodtan végezd a napi rutinod, beleértve az esti Spartan kettlebell edzést!