Az önbecsapás művészete

v, 2014. aug. 31. - 11:40 -- Csürke Csaba
Kettlebellek Csürke Csabánál

Mivel már bárki gyárthat tartalmat az interneten (még Én is!), számos tévhit kering sport témakörökben. Vannak világmegváltó technikák, szuper módszerek és egy csomó olyan dolog, amit valakitől hallottunk régen és azóta is elhisszük. A sportos életmód jótékony hatásairól nem szeretnék beszélni, mert erről rengeteg okosságot találhattok a világhálón. Inkább nézzünk meg pár érdekes és téves berögződést, melyeket a közvetlen környezetemben hallottam.

"Kis edzés, nagy eredmény"

Ha ez bárkinek bevált volna, akkor ma csupa vékony, izmos ember futkosna az utcákon. A kép azonban teljesen mást mutat. Gondoljunk bele; ha kevés lisztet keverünk össze kevés vajjal, kevés vízzel, akkor kevés tésztánk lesz. Ugyanígy működik az emberi test is. Ha keményen megdolgozod, komoly eredményeket érhetsz el, kis befektetéssel azonban a várt eredmény is elmarad. Itt fontos megjegyezni, hogy kis befektetett energiával a testedzésben nem sokat fogsz elérni hosszú távon.

Csürke Csaba kettlebellezik háttérben a Parlamenttel

"Én csak popóról szeretnék fogyni egy kicsit"

Én meg csak hasból, de sajnos ki kell ábrándítanom mindenkit, a specifikus fogyás csak mítosz. A test maga dönti el, hol kezdi megbontani a tartalékokat erő hatására, és általában szép egyenletesen használja fel a tartalékokat. Természetesen ahol több van, ott látványosabb a fogyás is.

"Nem dolgozom súlyzóval, mert akkora leszek, mint egy elefánt"

Az ember genetikája meghatározza teste alakját. Ha alapvetően valaki nagydarab, az akármit csinál, nem lesz pipaszár testű, és ugyanez fordítva is igaz. Egy szép, egészséges alakért azonban mindenképp kezünkbe kell vennünk a vasat és a kardió jellegű edzést kiegészíteni súlyzós edzéssel. A Spartan Kettlebell edzések kiválóan ötvözik kardió és erősítő edzéseket, így leveszi a válladról a gondolkodás terhét. Mindössze rendszeresen látogatni kell az órákat.

"Fél órát spinningeltem, azt eszek, amit akarok"

A sportos életmód egyik meghatározó eleme az edzés, de ami talán még ennél is fontosabb, az étkezés. Az arány a mozgás és étkezés között az optimális test kialakításánál kb 30/70. Valaki nem figyel oda az étrendjére, és nem extrémen szerencsés alkat, akkor bizony komoly akadályokat gördít saját fejlődése útjába.

Spartan Kettlebell a Margit hídon

„Megvettem mindenféle cuccot, edzeni nem is nagyon kell”

A táplálék-kiegészítő jó dolog, de csak sokadik a sorban. Ha már van kialakult étrended, rendszeresen jársz edzeni, és minden nap alszol 8 órát, akkor elkezdheted nézegetni a porokat. Addig azonban csak fölösleges pénzszórás. Nagyon fontos az egyensúly és mint ezeknek a szereknek a nevében is benne van, ezek táplálékkiegészítők. Azaz a helyes táplálkozás mellé érdemes fogyasztani őket, nem ömmagukban.

„Bármit csinálok, nincs eredmény”

Ez a személyes kedvencem :) Akkor valamit nem jól csinálsz vagy nem elég kitartóan. Hidd el, olyan nincs, hogy nem megy. Ilyen esetekben általában az emberek nem látják a fától az erdőt, vagyis azt gondolják, hogy mindent megtesznek a testükért, közben pedig nem. A spártai edzések egyik alapelve, hogy a munka meghozza gyümölcsét. Persze ehhez kitartóan és keményen kell dolgozni a teremben és azon kívül is. Nézz egy számodra megfelelő időpontot, és próbáld ki milyen is egy igazi Spartan Kettlebell edzés. Az első óra ingyenes!