Sikersztori #3 - Franciska története

cs, 2016. júl. 7. - 21:23 -- Csürke Csaba
Spartan Kettlebell

Ismét egy remek történet a kitartás és a kettlebell közös erejéről, melyek fizikailag és mentálisan is megacélozzák az embert. Nincs lehetetlen, nincs túl gyenge, ügyetlen vagy kezdő ember. Bárki, bármikor elkezdheti a Spartan Kelltebellt és fejlesztheti saját fizikumát olyanra, amilyenre mindig is szerette volna. Olvassátok hát Rozs Franciska sikersztoriját:

"49 kg. Vasággyal. Ekkora voltam 16 évesen, négy hónap kórházban töltött időszak után, innen kellett elkezdenem építkezni, nem csak lelkileg, hanem fizikailag is. 

A felépülésem után úgy éreztem, mindenképp szükségem van egy olyan helyre, ahol nem tudják, honnan indultam. Mit veszítettem, aztán mit nyertem. Kapóra jött az egyetemi élet, az új miliőbe illeszkedés, a függetlenedés. Ekkor találtam rá a Spartan Girjára. 

Franciska

A koncepció nem volt számomra teljesen új, ezért mit sem sejtve, kicsit nagyobb önbizalommal vágtam bele az első haladó órámba Csabival, 2015 márciusában. Az első alkalommal a bemelegítés végén azt hittem, összeesek, a cukorháztartásom még mindig nem volt rendben, szédültem, percenként kapkodtam be a szőlőcukrokat, gondolván, majd az segít átvészelni a maradék negyven percet. Ja, merthogy ez a Kopasz Medve azt mondta, most indulunk neki. Hát jó, akkor induljunk... 10 fekvő itt, 20 snatch ott, mindezt három körben, időre. Patakokban folyik rólam a víz, (meg a párás tükörről) tekintgetek jobbra-balra, hogy a frászban bírja ezt a többi, rajtam kívül. Alakokat látok csak, annyira próbál az agyam figyelni az új fajta mozgásra. Összerakni a technikát. Merthogy az is van.

Nem mindegy, mit, meg hogyan csinálsz. Érezze meg a tested, aztán majd emeljük a golyót. Persze, emeljük. 

És emeltük is, számomra hihetlen gyorsasággal. Nyáron már simán dolgozom 12 kg-al, (a kevésbé jártasak kedvéért írom, ez lányoknál az elvárt kategória) ősszel a 60 kg-os testem 16kg-ot emelget a feje fölé. Télre 20kg-al jerkelek.

A testem közben teljesen megváltozott.

Nem lettem hatalmas orosz díjbirkózó, hanem kiszálkásodott a vállam, a karom, feszesedett a combom, a fenekem. Sokan azt gondolhatják, hogy ez egy erősítő edzés. Hát nem. Borzasztó nagy állóképességet is ad! Érdekes módon ezt észre sem veszi az ember addig, amíg valami szembeötlő nem történik. 

50 perc sífutógépen töltött intenzív edzésemet végeztem, amikor a 33. percnél arra lettem figyelmes , hogy 89-es pulzusszámot mutat a gép. Amit én fogok a két tenyeremmel. 

Franciska

Gyorsítottam, semmi változás nem történt. Ezt a menetet eljátszottam háromszor, mert nem akartam elhinni, hogy igaz, amit a gép mutat. Végül rá kellett jönnöm, hogy a szívem és a tüdőm olyan szinten hozzászokott a magas intenzitású terheléshez, hogy 90 wattos ellenállásnál, fél óra után nyugalmi szintet kongatott csak meg. Mintha ülnék az iskolapadban. 

Ez a sport nem csak erőt, állóképességet, hanem kitartást, alázatot, és tiszteletet is tanít a saját tested iránt.

Megérzed, hogy mit bír, mit nem, s képes vagy kihajtani magadból a legtöbbet, hogy a következő alkalommal még jobbat produkálj. Nyílván ez a korábban már emlegetett Kopasz Medve nélkül elképzelhetetlen lenne. De ő meg úgyis tudja, mennyire hálás vagyok neki..."

Törd át a korlátaid és változtass a mozgásszegény életmódodon! Gyere el hozzám, segítek!