Sportsérülések I. - a megelőzés

p, 2015. ápr. 3. - 9:43 -- Csürke Csaba
Sportsérülés

Te, aki ellátogattál erre az oldalra már megtetted az első lépést a sportos életmód felé (vagy már sportos életmódot folytatsz, csak változatosságra törekszel). Így vagy úgy, de van egy megkerülhetetlen téma, amiről muszáj beszélni. A sportsérülések. Két részben tárgyaljuk a témát. Első posztomban a megelőzésről lesz szó.

A sportolás közben szerzett sérülések nagyon sokszínűek tudnak lenni, és a legváratlanabb pillanatban köszönnek be, de azért van egy két dolog, amivel lehet csökkenteni a kockázatot.

Alapos bemelegítés

Sokan azt gondolják, hogy nincs szükségük bemelegítésre, mert ők fiatalok, fittek, a bemelegítés „amatőröknek” való, stb. Sajnos a bemelegítés mellőzése vagy elnagyolása egyenes út a kisebb-nagyobb sérülésekhez. Semmiképp se vegyük félvállról! A jól bemelegített izmokkal - amellett, hogy kevésbé lesznek sérülékenyebbek – sokkal minőségibb munkát lehet végezni.

Az egész folyamatnak az a lényege, hogy a test nyugalmi állapotban máshogy osztja el a bennünk keringő vért, mint aktív állapotunkban. Nyugalmi állapotban a vér 15%-a kering izmainkban, míg a többi a főbb belsőszerveinkben. A bemelegítés hatására ez az erány megfordul. Bemelegítés közben kitágulnak a hajszálerek, mely szükséges az izmok maximális kihasználtságához. Az izmok így bemelegített állapotban több vért tartalmaznak, melytől rugalmasabbá és kevésbé sérülékennyé válnak. 

Vagy a legegyszerűbb, ha letesztelitek magatokon. Amennyiben csak úgy nekiállsz otthon fekvőtámaszokat nyomni, minden előzetes mozgás nélkül, hamarabb elfáradsz, mintha futnál kicsit, csinálnál pár karkörzést, nyomnál 5-5 gyors fekvőt. Próbáld ki most!

Helyesen végzett gyakorlatok

Sokszor elszörnyülködöm konditeremben, csoportos edzéseken, interneten látott, oktatónak szánt videókon, hogy emberek mennyire rosszul csinálnak dolgokat, és még hirdetik is a rossz technikákat. A sérülések egyik legkomolyabb kiváltója a helytelenül végzett gyakorlat. Sokan, inkább nagyobb súlyt választanak akár konditeremben, akár más alternatív súlyzós edzésen (pl. Girja), csakhogy megmutassák, mennyire férfiak. A nagyobb súllyal viszont nem tudják szabályosan végezni a gyakorlatot, ezáltal akár komoly sérüléseket is kockáztatva. A Girjánál is, mint minden más sportágnál fontos a fokozatosság elve. Először kisebb súllyal tökéletesen elsajátítjuk a megfelelő technikát, majd szép sorban jöhetnek az egyre nehezebb golyók, egyre nagyobb terhelés.

Sport sérülések

Levezetés, nyújtás

A levezetés, nyújtás legalább olyan fontos egy kimerítő edzés után, mint a bemelegítés előtte. Ahogy az autót is járatni kell egy hosszabb, kimerítőbb út után leállítás előtt, úgy az izmoknak is szükségük van arra, hogy szép fokozatosan álljanak vissza nyugalmi pozícióba. A nyújtás elhanyagolása komoly izomlázhoz, rosszabb esetben izomgyulladáshoz vezethet.

Pihenés

Nagyon kevés szó esik a megfelelő pihenésről, az edzés közötti regenerációról, pedig legalább olyan fontos, mint a fentebb felsoroltak bármelyike. Az izmoknak, az ízületeknek és az egész szervezetnek szüksége van pihenésre 2 edzés között. A nem megfelelő minőségű és mennyiségű pihenés súlyos, fáradásos sérülésekhez vezethetnek!