A füles vasgolyó esete Csürke Csabával

v, 2014. aug. 10. - 16:10 -- Csürke Csaba
Csürke Csaba kettlebellel edz a tóparton.

Sok évnyi sport és edzői háttérrel a zsebemben úgy érzem muszáj megosztanom a tapasztalataimat a nagyközönséggel. Engem nem csak a kettlebell, hanem az élet is megedzett rendesen, így minden, amit leírok a valóságot takarja, továbbá kipróbált és működő módszer, melyet megtapasztaltam a saját bőrömön. 

Kezdjük is az elején, bemutatom weboldalam egyik főszereplőjét, a füles vasgolyót, más néven a Kettlebellt.

A Kettlebell

A Kettlebellt a magyar köztudatban teljes homály lengi körül. Valahol megemlítem a nevét és értetlen arcokat látok magam előtt. Általában az embereknek fogalmuk sincs, mit takar a név, de aki már hallott róla, annak is teljesen más gondolatai vannak vele kapcsolatban. Volt, aki azt kérdezte, hogy ez a jógának egy ága, vagy ez is egy újabb csodamódszer, mint a „speed fitness” vagy a „flabélos”? (na ezeknek majd szentelek egy külön bejegyzést)

Megnyugtatok mindenkit ez nem egy csodamódszer, hanem egy nagyon ősi eszköz a sporteszközök között, egy tradicionális orosz súlyzó, amit már a szovjet hadseregben is az erőfejlesztés egyik leghatékonyabb eszközének tartották és a katonai fizikai felkészítés része volt.

Soha nem adom fel! Te se tedd!

A titka abban rejlik, hogy használatakor (eltérően az egykezes vagy kétkezes súlyzóktól) a fogás nem a tengelyen történik, messze esik a súlyzó középpontjától, így a gyakorlat közben folyamatos koordinációt, mentális összpontosítást és nagy erőkifejtést igényel már pusztán a helyes tartás is, ami csak más izomcsoportok bevonásával érhető el.

KETTLEBELL története

Az első Kettlebell eszközöket a takarmány mérésére használták. Parasztok és mezőgazdasági munkások alkalmazták, akiknek erejük legendásan nagy volt. Oroszországban már 1913-ban elkezdtek a Kettlebell kiváló erőnlétfejlesztő hatásaival foglalkozni, de közel száz évvel ezelőtt már Amerikába is eljutott ez az eszköz, ahol a híres-neves Arthur Saxon tette népszerűvé. Később az orosz majd szovjet súlyemelők, birkózók, judo vagy sambo versenyzők több generációja használta a Kettlebellt.

A Kettlebell és én

Edzéseimet a Spartan Trainig rendszer keretein belül tartom, melynek egyik legfontosabb eleme, és az én személyes kedvencem, a füles vasgolyó. Nincs még egy olyan eszköz, ami ilyen mértékű állóképességgel és erővel ruházza fel használóját.

Gyere le és próbáld ki!