Online kettlebell edzés

sze, 2020. ápr. 8. - 20:23 -- Csürke Csaba
Online kettlebell edzés

Ahogy változik a világ mi is változunk

Mint tudjátok a koronavírus eléggé megváltoztatta a dolgok folyását a világban. Éppen ezért rákényszerültünk olyan lépésekre, amiket normál esetben nem tettünk volna. Ellenben, ha már így alakult, akkor jött az ötlet, hogy miért ne csináljuk jól, és számotokra hasznosan.

Szinte minden edzőterem pillanatok alatt átlátta a helyzetet, 

és mindenki a lehetőségeihez képest próbálta feltalálni magát, és segítséget nyújtani azoknak, akik hozzájuk jártak.

Két oldala van ennek a dolognak. Egy terem az esetek nagy részében az egyetlen bevételi és megélhetési forrása az azt üzemelő személyeknek, edzőknek. A nagyobb termek esetében nem tudom pontosan hogyan működik, nyilván a fönnmaradás függ attól, hogy mennyi tartaléka van az adott teremnek. A kisebb, nem kimondottan profitorientált "szerelem" edzőtermek esetében, viszont megvan a gyanúm, hogy az ottani edzők, hónapról hónapra próbálják a termüket és az oda járókat, mint saját gyermekeiket ellátni.

Éppen ezért, azoknak az embereknek akik eddig egy bizonyos terembe járnak, bizony szembe kell nézni azzal, hogy ha nem tudnak valami kölcsönös megoldást kitalálni, akkor mire vége lesz ennek az egésznek, addigra lehet bezár az a szeretett hely, ahova addig jártak.

Nálunk az edzettek rugalmasak 

és segítőkészek voltak. Szinte mindannyian beleálltak abba a dologba, hogy segítsenek fenntartani a termet. Ez mindenki hasznára van, hiszen az emberi test mozgásra lett teremtve, és ha megvonjuk ezen lehetőséget tőle, az nagyon komoly problémákat eredményezhet. Szüksége van az idegrendszernek a mozgásra, hiszen fontos, hogy a felgyülemlett stresszt levezessük. A stressz nagyon sok betegség forrása.

Fontos az agynak az oxigén csere, de ez nyilván a teljes testre igaz. Ha bezárva dolgozunk, mozgásszegény keretek között, akkor lassul a test anyagcseréje is. Ez megint csak jópár negatív következménnyel jár. Az emberi test izomzatának a fő funkcióiról nem írok, mert nem ez a bejegyzést témája, de nagyon jól tudjuk, hogy ennek leépülése is, szörnyű következményekkel jár.

Tehát mozogni muszáj!

A mozgáshiányon kívül viszont van még egy másik dolog is, ami megzavarhatja az ember mentális képességeit, mégpedig az, ha felborul a bioritmus. 

Én voltam katona, és tudom, hogy a „bezártság” állapotában az agy igencsak fura dolgokra képes. 

A bioritmus szétesése  hatásssal van az ember teljesítményére, és ítélőképességére. 

Éppen ezért nagyon nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy állítsanak be egy folyamatos napi rutint. Az emberi létnek szüksége van egy keretrendszerre, amiben mozog és él.  Ezek a kis „korlátok” segítenek a tájékozodáshoz és a biztonság érzéséhez.

A következő problémás dolog az elszigeteltség, az esetleges magány és egyedüllét amire elkezdtünk felkészülni.

Emiatt kitaláltunk egy kis segítő játékot. Egy heti challenget, kihívást. Ezt csoportosan kell végrehajtaniuk. Minden héten van egy adott technika, egy megfelelő ismétlésszámmal, amit közösen kell összehozniuk. Ezek az ismétlésszámok teljesíthetőek, bár első ránézésre ijesztőek. Ezeket megnézheted itt.

Van egy aktív táblázat, ahova mindenki beírhatja az aznap elvégzett ismétlést. A darabszám úgy van megalkotva, hogy ahhoz hogy a hetedik napra ne egy irgalmatlan mennyiség halmozódjon föl, minden nap az „ajánlott” ismétlésszámot el kell végezniük. Ezzel igyekszünk motivációt adni a napi rutin kialakításhoz. 

Ha esetleg nem sikerülne elvégezniük, annak büntetés a következménye, amit a rákövetkező heti kihívással együtt kell megcsinálni.

Amit fantasztikusnak tartok, az az a csapatszellem ami kialakult közöttük. Azt hiszem, ezekben az időkben derül ki minden edzőről, hogy milyen értéket képvisel a munkája. Én büszke vagyok erre a csapatra, akik megértették és elfogadták ezt a játékot. Hálás vagyok a hozzáállásukért és a munkájukért, amivel kölcsönösen túlélhetjük ezt az időszakot. Sőt! A meglátásom, hogy testileg és lelkileg is sokkal erősebben fognak kijönni ebből a karantenizált időszakból. Igazi harcosoknak és küzdőknek tartom őket! 

Fura mód, kicsit „beköltöztem” az otthonokba, az intimszférába. Most nem csak a teremben találkoznak velem, hanem a multimédiás eszközökön keresztül is.

Igyekszem ezeken keresztül napról napra felélesztve tartani a tüzet bennük, mivel ha egy tüzet nem pakolunk meg újabb és újabb fahasábokkal, akkor az kialszik. 

Ez egy komoly önismereti időszak is lesz mindenkinek.

Lehet ezt úgy is kezelni, hogy áldozatok vagyunk, siránkozunk, vagy megragadjuk a gyeplőt, és mindenki felhasználja ezt az időszakot arra, hogy tudatosan erősítse és fejlessze a saját személyiségét.

Fontosnak tartom, hogy ne csak odalökjünk „online” videókat hogy nesztek használjátok, hanem pozitív megerősítésekkel folyamatos kommunikácóval vezessük őket napról napra.

És akkor pár szó arról, hogy hogyan mentünk végig ezen a kis úton. Az amit az előbb leírtam, már a kialakult stratégia, de ezt megelőzték azok a lépések amiket most fogtok olvasni.

Az élből megtörtént, hogy a kettlebell golyókat kiadtuk otthoni használatra. És az is egyértelmű volt, hogy online edzéseket fogunk tartani. Csak a kérdés az volt, hogy hogyan? Vegyünk fel videókat, és vetítsük le az edzetteknek, vagy interaktívan jelentkezzünk be, és együtt toljuk, kétirányú kommunikációval? Fontosnak tartottuk, hogy a terem hangulatát becsempésszük az otthonokba, hiszen ez egy kicsit "Pavlovi" reflexeket indíthat be.

Az sem volt mindegy, hogy milyen platformon közvetítsük ezt az egészet. Így létrehoztuk a www.girja.net oldalt, ahová a megfelelő jogosultság ellenében be lehet regisztrálni.

Online kettlebell edzés

Ezt többféle lehetőséggel láttuk el, és a tartalom feltöltése folyamatos.

Az első, hogy szerkesztett edzésprogramokra lehet mozogni. Ezek teljes edzéseket tartalmaznak. Ahogy haladunk az anyaggal, lehet majd kezdő és haladó tartalmakat találni. A másik lehetőség, a közös edzés, amit élőben közvetítünk.

Van egy kis fogalomzavar szerintem az online edzésekkel kapcsolatban. Az online edzés azt jelenti, hogy élő. A felvett videós anyag pedig offline.

Tehát az oldalon találhatóak offline szerkesztett videók, amiket úgy hozunk létre, hogy jól követhetőek legyenek az edzések. Minden este  18:00 órától és hétfő, szerda, péntek reggel 8:00-tól vannak online edzések.

Az online edzések interaktívak. Én azért szeretem ezeket jobban, mert kontrol alatt tudjuk tartani az ott edzőket. Fizikailag ez úgy néz ki, hogy amig valaki, Nóri vagy Attila esetleg én tartom az edzést, addig valamelyikünk árgus szemekkel figyeli a kis osztott képernyőket, és javítja az ottani technikák helyes elvégzését.

Ezek meglepően jól sikerülnek. Az első órák alatt, szinte mindenkinek voltak fenntartásaik ezzel kapcsolatban, de úgy néz ki, hogy a lehetőségekhez képest, elég jól működik, és szeretik is a résztvevők.

Az offline videókkal a célunk az, hogy ha valaki időben nem tud részt venni az esti edzéseken, akkor se maradjon mozgás nélkül.

Illetve ez egy olyan adatbázis, ami a vírusveszély elmúltával is használható lesz.

Ezt azért is tartom hasznosnak, mert ha valaki elutazik vagy költözik, akkor is tudja tartani a kapcsolatot a többiekkel, vagy a teremmel.

A felvett videóknál kihangsúlyozzuk, hogy az edzések haladó technikákat tartalmaznak, és szükséges ezen technikák ismerete. Ennek hiányát, online személyi edzésekkel tudjuk pótolni.

Amennyiben érdekelnek az online vagy az offline edzések, várjuk jelentkezésed szeretettel! A részleteket megbeszéljük.

 

Címkék: