Ragadj kettlebellt az egészséges immunrendszerért! – Ne adj esélyt a koronavírusnak!

k, 2020. szep. 29. - 5:35 -- Csürke Csaba
Ragadj kettlebellt az egészséges immunrendszerért!

A sport kiemelt fontosságát nem lehet eleget hangsúlyozni: a testmozgás minden életkorban és élethelyzetben elengedhetetlen ahhoz, hogy egészségesek maradjunk és a közérzetünk is jó legyen.  Most, a koronavírus-járvány idején pedig még inkább oda kell figyelni magunkra, mint eddig. Tudnod kell, ha nem élsz üvegbúra alatt, a vírust te is elkaphatod, de azt, hogy milyen súlyossággal zajlik le nálad a betegség, befolyásolhatod. A koronavírus a prognózisok szerint egy ideig biztosan velünk marad, úgyhogy, ha eddig nem tetted, kezdd el felkészíteni a szervezetedet az ellentámadásra. 

A maszkviselés, a kézmosás és a távolságtartás fontossága mellett legalább ennyire lényeges, hogy olyan állapotba hozd a testedet, hogy könnyebben legyőzze a kórokozókat, ezt pedig megfelelő táplálkozással, jó minőségű vitaminok szedésével  és a rendszeres sporttal érheted el.  

A heti három-négy alkalommal végzett testmozgás a kutatások szerint fokozza az úgynevezett makrofágok termelését a testedben.  A makrofágok azok a sejtek, amelyek támadásba lendülnek, ha felsőlégúti megbetegedéseket kiváltó kórokozók jutna a szervezetedbe. Kutatások azt is igazolták, hogy konkrét fiziológiai változások mennek végbe a szervezetben, ha sportolsz, nevezetesen az immunrendszert támogató sejtek gyorsabb munkára kapcsolnak, és elpusztítják a kórokozókat.  Más tanulmányok szerint a sportolás közbeni testhőmérséklet-megemelkedés gátolja, hogy a vírusok és a baktériumok szaporodjanak a szervezetben, tehát az esetleges betegség könnyebb lefolyású vagy éppen tünetmentes lesz. 

Azt, hogy miért fontos sportolni, most már tudod, de ha tovább olvasol, elmondjuk neked, hogy miért az egyik leghatékonyabb sport a kettlebell, ha az immunrendszeredet akarod erősíteni. Többek között azért, mert elképesztően változatos és az egész tested működésére hatással van, konkrétan minden porcikádat aktivizálja. A kardio- és intervallum edzések képesek arra, hogy teljesen felpörgessék a testedet, és ideiglenesen megemelkedjen a testhőmérsékleted – erről pedig az előbb írtunk, hogy miért is fontos. Az erősítő edzések során pedig nagyobb izomtömegre teszel szert, már néhány hónap után is javul a tested izom-zsírszázalék aránya, amely segít az optimális testsúlyod megőrzésében vagy elérésében. Lényeges itt megemlíteni, hogy ma már tanulmányokat lehet olvasni arról, hogy a túlsúlyos és főleg elhízott koronavírus-fertőzötteknél sokkal nagyobb eséllyel alakulnak ki súlyos tünetek és szövődmények, mint az egészséges testsúlyúaknál, tehát most kiváltképp megéri nekiállni leadni a súlyfeleslegedet. 

Ha lejössz hozzánk a terembe, biztos lehetsz benne, hogy akár zsírégetés, akár izomnövelés a célod, nálunk hatékony és szakszerű segítséget kapsz. Az órarendünket itt  érheted el. Válassz ki egy időpontot, és ne habozz, tapasztald meg saját magad, hogy miről is beszélünk, és biztosan nem bánod meg. 

Amíg korábban kevés szó esett róla, ma már egyre többet hallani arról, hogy megfelelő légzéssel is sokat tehetünk az egészségünkért. Ennek „csodafegyvere” a  Buteyko-féle légzéstechnika, amely hatékonyan befolyásolja az egészségünket, sikeresen használják például a pánikbetegség és a szorongás tüneteinek enyhítésére, sőt teljes gyógyulás is elérhető vele, és a sportban elért eredményt is javítja.  Mi a kettlebelledzéseken is nagy hangsúlyt helyezünk a helyes légzéstechnikára, a golyózás és a helyes légzés előnyei együtt még inkább utat nyitnak az egészségesebb élet és fittebb, edzettebb  test elérése felé.  2020 október 17-én szombaton 10.00 és 17.00 között Paksi András Oxygen Advantage oktató, Buteyko tréner és Wim Hof Módszer instruktor tart előadást termünkben Légy legjobb önmagad! Lélegezz helyesen! címmel. A programról ITT olvashatsz részletesen.