Sikersztori #6 - Norbert története

v, 2017. már. 26. - 9:43 -- Csürke Csaba
Szabó Norbert sikersztorija a Spartan Kettlebellel

Hogy ki mit kap az edzéseimen, az változó, azonban vannak közös pontok. Ezek első sorban az erő, kitartás, állóképsesség, továbbá a hit abban, hogy sokkal többre is képesek vagytok, mint amit elsőre gondoltok magatokról. És ez a titka a Spartan Kettlebellnek. Sokkal könnyebben le tudod győzni a benned rejlő korlátokat, mint gondolnád. A kettlebell pedig rendkívül sokrétű és hasznos eszköz, mellyel az egész testedet átmozgathatod és megacélozhatod. Erről szól újabb sikersztorink, amely Szabó Norbert esetét írja le a füles vasgolyóval:

"Szabó Norbertnek hívnak, 22 éves vagyok és jelenleg mérnökinformatikusnak tanulok. Egész gyerekkoromat a lustaság emésztette fel, szinte sose sportoltam, aminek meg is lett a böjtje: nyolcadikban és kilencedikben közel 100-110 kg lehettem. Sajnos ez az életvitel komoly egészségügyi panaszokat is hozott magával, ugyanis 14 éves koromtól egészen 18 éves koromig vérnyomáscsökkentőt kellett szednem magas vérnyomás miatt, ez pedig rendszeres migrént okozott, néha szinte elviselhetetlen fájdalmakat okozva.

Szabó Norbert Spartan Kettlebell edzésen

A csúfos bukás

A kamasz fiúk legtöbbje 14-16 éves korban kitalálja, hogy ő most kigyúrja majd magát. Nos, én is ezek közé a kamaszok közé tartoztam, így 15 éves koromban elhatároztam, hogy „50-es karom lesz”. Egy 3 évvel idősebb gyerekkori barátom mondta, hogy menjek le vele kondizni, és megtanít az alapokra, így legalább lefogyhatok és kezdhetek magammal valamit. Így is tettem. Legelső óránk megkezdése előtt venni akartam egy diákbérletet, és mikor kikértem, elkérték tőlem a diákomat! Havernak, aki 18 volt, rögtön kiadták kérdés nélkül, én meg 15 évesen bizonygathattam, hogy "Biza, 16 éves kor alatt nincs szükség a diákon matricára!". Mikor ezt meghallották, csak néztek és nem akartak hinni a szemüknek, hogy tényleg ekkora vagyok 15 évesen.

Mindenesetre megkaptam a bérletemet, így nekiállhattam az edzésnek haverral. A súlyokhoz megvolt az erőm, csak használni nem tudtam helyesen őket. Nagyjából 2 hét után ugyanazzal a súllyal edzettem, mint a jó ideje edző barátom, amivel komoly szinten túlfeszítettem a testemet: másfél hónapra rá olyan szinten begyulladtak az ízületeim, hogy 2 és fél hétig egy kispárnát se voltam képes felemelni. Ennek az eszetlen tettnek sajnos máig érzem a következményeit, ugyanis kicsivel jobban remegnek a kezeim, mint egy normális embernek szabadna.

Ezután megfogadtam, hogy soha többet nem fogok súllyal mozogni. 18 éves koromban különféle tényezők hatására elkezdtem kicsit normálisabban étkezni, és egy kis mozgással sikerült 78-82 kg közé beállnia a testsúlyomnak. Ezzel egyetlen probléma volt, mégpedig az, hogy rettentően legyengültem, mert az izmaim nagy részét is elvesztettem így, emiatt az erőnlétem valahol a nullát súrolhatta.

A kezdet

Informatikusként sokat ülök a gép előtt itthon, sokat ültem suliban, sőt későbbiekben munka miatt is, emiatt 2016-ra olyan szintű hátfájásaim voltak, hogy reggelente csak úgy tudtam elindulni a suliba/melóba, hogyha előtte csináltam hidakat, törzshajlításokat, és egyéb hátizom-erősítő gyakorlatokat, mert máskülönben akárhogy ültem, borzasztóan fájt a hátam. 2016 elején eldöntöttem, hogy keresnem kell valami mozgásformát, amivel a hátam legalább csak „stabilizálható”, mert már beletörődtem, hogy ezzel már egész életemben együtt kell élnem, sosem fog elmúlni, de legalább a panaszokat próbáljuk meg enyhíteni.

Ekkor elkezdtem valami teljes testet átmozgató edzés után kutatni, mert ugye a konditerembe vissza nem megyek még egyszer tönkretenni magamat, de sok jót nem találtam, feltehetően nem kerestem megfelelően. Erről egyszer az irodatársaimmal beszélgettem, és ők mondták, hogy miért nem próbálom ki a kettlebellt, mivel ők is 2-3 éve járnak, és rettentő hatásos, ráadásul mivel a hát, - és derékizmokat fejleszti az egyik legjobban, így számomra ez mindenképp javallott, főleg, hogy a teljes testet megmozgatja 100%-ig.

Igazság szerint hallottam már erről az edzésfajtáról korábban, viszont részleteiben nem ismertem, emiatt egy jó 2 hónapig videókat néztem, ahol részletesen beszélnek a jótékony hatásairól. Mindezek ellenére még mindig kétkedve álltam hozzá, hogy egy 12 kg-s „golyó” mégis mit érhet, mikor az edzőteremben anno 50 kg-t kinyomtam 15 évesen?

2016 március vége felé eldöntöttem, hogy ki kell próbálnom, mert már elviselhetetlen volt a fájdalom a hátamban.

Elkezdtem edzőket keresni, és meglepően sok kettlebelles órát találtam Budapesten. Minden edzőről elolvastam, hogy mit ír magáról, hogyan „adja el magát”, és mi a véleménye erről az egész mozgásformáról. Majd az utolsó előtti oldal volt az skb.hu, Csaba kettlebelles oldala, vagyis a Spartan Kettlebell.

Szabó Norbert Spartan Kettlebell edzésen

A bevezető videó megtekintése után egyből felállt a szőr a hátamon, hogy úristen, ezt kellene csinálnom? Kissé megijedtem, de ez nem vette „lelkesedésemet”, úgyhogy nézelődtem tovább az oldalon, majd 2 cikk elolvasása után amellett döntöttem, hogy kipróbálom Csaba ingyenes edzését:

Ismerkedésem a girjával (kettlebell)

2016 április 7-én lementem az első edzésemre 3 év mozgásszegény év után olyan erőnléti szinttel, mely konvergált a nullához. Az eredmény valami katasztrofális volt. Már a bemelegítés alatt patakokban folyt rólam a víz, levegőt alig kaptam, én meg csak néztem, hogy a többiek úgy csinálják, mintha ez semmiség volna (mivel nekik az volt!). Vége a bemelegítésnek, mindenki veszi el a kis „golyóját”, én kaptam egy 12 kg-s girját (kettlebell) a kezembe.

Nos, a gyakorló edzés feléig sem jutottam el, ugyanis az edzés olyan 35%-ánál rosszul lettem, és azt hittem meghalok. Csaba leültetett, mondta, hogy mára ennyi, folytatás legközelebb. És akkor néztem, hogy míg a „kezdő csoport” megállás nélkül csinálja a feladatát, addig Csaba egy még keményebb edzést tart a haladóknak. Kérdeztem magamtól, hogy valóban feltornázható az én „állóképességem” ilyen szintre? Mindeközben Kántor Attila, aki engem oktatott, míg Csaba a haladókkal foglalkozott, végig „nyugtatott”, hogy „Ne aggódj, én anno a bemelegítést se tudtam befejezni!”.

Majd vége lett az edzésnek, melyen ugye én pihentem egy jó fél órát. Hazamentem, elmeséltem ismerősöknek, majd másnap, mikor felkeltem, arra lettem figyelmes, hogy a térdemtől a vállamig MINDENEM sajog! „Ennyitől?!”, kérdeztem magamtól.

Egy dologra viszont felfigyeltem: elmúlt a hátfájásom.

Azt hittem, hogy az izomláz miatt van, de nem. Rettentően fájt az edzéstől, de teljesen másképp. Teljesen mást éreztem, mint az elmúlt 3-4 évben.

Másfél hétig pihenőt tartottam, majd utána lementem és vettem egy 8 alkalmas bérletet, hogy legyen valami motivációm is, mivel én alapból sosem szerettem mozogni, és így megnézhettem, hogy valóban ez okozta-e, hogy elmúlt a fájdalom.

Szabó Norbert Spartan Kettlebell edzésen

A változás pedig hihetetlen látványos volt!

Az első 2 edzésnek a 70-80%-át képes voltam megcsinálni, a 3. alkalomtól kezdve pedig már egy teljes edzést! Mindössze olyan 3 hónap alatt eljutottam odáig, hogy szerintem az addigi éveim során a fizikumom maximumán lehettem. Mostanra eltelt 10 hónap, és ott tartok, hogy magasan a legjobb formámban vagyok. Gyakran hallom, hogy látszik, hogy edzek, és néha edzéseken/az életben

olyan dolgokra vagyok képes, amiről korábban álmodni se mertem volna.

Ez igazából Csaba nélkül sosem sikerülhetett volna, amiért nagyon hálás vagyok. Sosem szerettem sportolni, mint azt fentebb említettem is, de korábban csak-csak kipróbáltam ezt-azt, aminek mindig az lett a vége, hogy meguntam, megutáltam az egészet, mert nem volt mi motiváljon eléggé. Az edzők a legtöbb esetben megmutatták a gyakorlatot, aztán csókolom, csináld! Ennyivel letudták a munkájukat. Csabán viszont ezzel ellentétben látni, ahogy élvezi, amit csinál, és ez nagyban ösztönöz arra, hogy folytassam. Nem „kuncsaftként”, hanem barátként kezel minket, és ezzel a hozzáállásával sikerült még egy nem mozgásszerető emberrel is megszerettetnie egy ilyen kemény sportot. "

Köszönöm Norbertnek a részletes beszámolót. Számomra a ti sikereitek a legnagyobb öröm és elismerés, amit kaphatok. Amikor látom, hogy sikerül átlépni a saját korlátjaitokat és elkezdtek fejlődni, akkor tudatosodik bennem ismét, hogy jó pályát választottam, amikor az edzősködés mellett döntöttem. Ha szeretnéd kipróbálni a Spartan Kettlebellt és fogyni, vagy esetleg izmososodni, akkor javaslom próbáld ki az egyik foglalkozást. 

Várlak Téged is edzéseimen: ÓRAREND. Az első óra ingyenes.