Kettlebell és mentális fejlődés. Van ilyen?

v, 2018. jan. 14. - 14:36 -- Csürke Csaba
Kettlebell

Mindig is nagy kíváncsisággal tekintek azokra, akik kezdőként kerülnek hozzám. Legfőképpen azok felé, akik vagy nagyon régen nem sportoltak, vagy esetleg egyáltalán nem volt jellemző rájuk a mozgás. Az kicsit más, ha valakik már máshol eddzenek és esetleg kiegészítő erőnléti edzésként veszik fel ezt az eszközt a programjukba.

Mint tudjuk hogy a girja (kettlebell) alkalmas önálló edzésprogramként is (sőt!), de vannak akik küzdősport mellett vagy más versenysportok mellett kezdik el. Annak idején birkózók erősítésére kezdték használni nagy sikerrel. A mai világban szinte mindenhol megtalálható valamilyen formában, hiszen robbanékony, rugalmas izomzatot épít a megfelelő nyújtás mellett. De erre kitérek később. Szóval az első kérdéseim között van az, hogy mi a cél, mi a motiváció, amikor valaki elkezdi ezt a mozgásformát.

Hová szeretne eljutni, és van e valami terv?

Ilyenkor különböző válaszokat szoktam kapni:

  • Szeretnék fogyni. 
  • Izmos akarok lenni.
  • Erősebb szeretnék lenni.
  • Punnyadt vagyok és kell valami mozgás. 
  • és amit mindig megkapok én is: hogy alkalmas-e ez a sport erre? 

kettlebell swing

A válaszom hogy IGEN, nagyon is! Persze csodát ne várjunk ettől (de várj csak nyugodtan!), ahogy más sporttól sem, ha az étkezésünket, a megfelelő vitamin és fehérje bevitelünket, illetve a folyadék pótlását nem vesszük komolyan. Be kell valljam ez sokszor nekem is nehéz, és hanyagolom, de rajta vagyok a témán.

Miután tisztáztuk ezt a nagyon is lényeges kérdést, elkezdjük a közös munkát. Már az első edzéseken, sőt a legelső edzésen akár a bemelegítésnél látható számomra a mozgásból, a koordinációból, hogy nagyjából ki milyen szinten van.

Mint vezető edző, rendkívül nagy hangsúlyt fektetek a technikák tökéletes kivitelezésére. Addig amíg nincs meg minden mozdulat pontosan, addig senki nem dolgozik nagy súlyokkal. Általában elmondom az edzés melletti elméleteket is, hogy melyik gyakorlat milyen izomcsoportokat erősít és fejleszt. Lehet hogy ez kicsit unalmasabbá is teszi az elejét, de  hiszek abban, hogy először a mozgás fejlesztése a legfontosabb illetve az ízületek és izomzat megfelelő felkészítése. Azután lehet komolyabb melóba kezdeni.

Utána  jönnek a keményebb órák, ahol az ember sokszor eljut a teljesítőképessége határáig. Itt a mi dolgunk, hogy az illetőt „átmotíváljuk” ezen a kritikus szakaszon. Nem mondom, hogy az nem jár fáradtsággal, hogy minden erőnket összeszedve tovább toljuk az edzést. A tapasztalatom, hogy mindenkinél van egy vagy pár olyan mondat, amivel ki lehet mozdítani a saját korlátai közül. Ennek a berögzött zónának az elhagyása nagyon komoly mentális változásokat eredményez. Nyílván ez a legtöbb sportban megvan, de minden szentnek saját maga felé hajlik a keze, így az enyém is :)

Ennél a szakasznál már megvan az eszközök stabil és biztos kezelésének a képessége. Az órákat igyekszem egyénekre szabni, és nem kimondottan az a klasszikus csoportos edzés, ahol mindenki úgy dolgozik ahogy jól esik neki. Mindenki megkapja a magáét :)

Csürke Csaba a Hősök terén

Azzal hogy átlépünk a kényelmes komfort zónánk vonalán, több dolog történik velünk. És igazán ez a szép az egészben.

Ha valaki arra gondol, hogy csak a testével történnek kedvező hatások, akkor nagyot téved! Ha megfelelőképpen vagy motiválva, akkor túl tudsz jutni egy olyan szinten, amit eddig úgy képzeltél el magadról, hogy az a képességeid határa. Pedig ha tudnád, mekkorát tévedsz! Én azt gondolom, hogy azért is jobb az edzővel történő edzés, mint az egyéni, mert csak nagyon kevesek képesek túljutni egyedül a saját határaikon.

Én mint edző, sokszor jobban látom, hogy mire képes valaki, mint Ő saját maga.

És némi ráhatással elvégzi azt és úgy, ahogyan Ő azt soha nem gondolta volna magáról.

Megfigyeltük már azt, hogy az igazi, kemény élsportolók sikeresebbek az életben? Egy részről nyílván azért, mert elhiszik, hogy bármire képesek. Szóval amikor túllépsz egy korláton az edzésen, az hatással lesz a gondolkodásodra is. Ha kitűzöl célokat a teremben és megvalósítod, az sikerélményt ad.

Ez manifesztálódni fog a tudatodban, és a magánéletedre is hatással lesz. 

Nekem több komoly krízis volt az életemben (nyilván mindenkinek). És volt úgy hogy azt éreztem nincs tovább és hogy nincs lejjebb és nem lehet rosszabb. Aztán rosszabb lett.  Úgy éreztem, innen nem tudok fölállni. Aztán az elmém beadott egy képet az edzésekről. Párosított, és párhuzamot vont. 

Amikor elfogyott minden erőm, fizikailag és mentálisan teljesen ki voltam fáradva. Azt gondoltam feladom, nincs tovább. De nem adhattam  fel! Az edzőm nem engedte, és túlhajtott a saját magam által felállított korlátokon. Én föladtam volna, de Ő túlsegített a holtponton. 

spartan kettlebell

Én ezt a vonalat viszem, ami  már sokszor átsegített a nehézségeken. A legtöbb embernek az edzés az egy kis testmozgás, kalóriáktól való szabadulás egyik lehetősége. Ha ezt valaki igazán elhivatottan teszi, óhatatlanul  mentálisan is fejlődni fog, amellett hogy edzettebb, erősebb és szebb lesz a teste. Sokkal sikeresebb és kitartóbb lesz a munkájában, az önértékelése sokat fog fejlődni, változni és ezáltal az életminősége is még jobbra fog fordulni.

Én nem csak azzal mérem a sikert az edzésekben, hogy valakinek nagyobb lesz a bicepsze, vagy a mellkasa térfogata. A legfontosabb, hogy azokat az edzésen a feladatokat hogyan gyűrik le ahhoz képest, ahogy addig tették. Vagy a magánéletükben milyen mértékben változnak pozitív irányba. Jópár sztorim van azokról, akik jobb életet élnek, akár anyagilag is a kettlebell hatására.

Változott az önértékelésük, magabiztosabbak és sikeresebbek lettek. 

Ha változtatni szeretnél az életeden, ha fejlődésre vágysz testileg és lelkileg, várlak szeretettel a golyósok között :)

Kívánok Neked sikeres 2018-as évet! Gyere hozzánk edzeni!