Itt az idő, hogy új szokásod legyen: válaszd a kettlebellt!

szo, 2020. szep. 19. - 13:26 -- Csürke Csaba
Dupla swing

Az, hogy ki, hány szokást illeszt be az életébe, teljesen egyéni, mint ahogyan az is, hogy melyek azok. Vajon te hányat tudnál felsorolni azok közül, amelyeket biztosan mindennap elvégzel, és amelyekre nem kell figyelmeztetned magad? Olyan tevékenységekre gondolok itt, mint a reggeli kávé vagy a fogmosás, amelyek gondolkodás nélkül a napod részét képezik. És vajon rossz szokásod mennyi van?  Valószínűleg több is, és már magad sem emlékszel rá, miként lettek az életed részei. Nos, itt az ideje annak, hogy ha még nem alakult ki, a testmozgást is a szokásaid között üdvözöld! No, de hogyan? Segítünk! 

Kutatások vizsgálták, mennyi időbe telik egy-egy egészséges szokás kialakítása, ám a vizsgálatok nagyon más eredményre jutottak. Vannak, akik azt állítják, hogy 22, mások 66 vagy még több napra teszik azt, amíg egy cselekvésből szokás lesz. 

Felmérésekből az is kiderült, hogy időnk körülbelül felében a szokásaink vezérelnek bennünket, tehát a cselekvésünk 50 százalékát a jó és a rossz szokásaink teszik ki, tulajdonképpen ezek adják meg az életünk kereteit. Ha elfogadjuk és belátjuk, hogy ekkora hatása van rutinszerű cselekvéseinknek az életünkre, nem érdemes a véletlenre bízni ezeket, hanem fontos, hogy tudatosan alakítsuk ki, milyen embernek szeretnénk magunkat látni, és mit szeretnénk közölni magunkról a külvilággal. 

Visszatérve arra, hogy mennyi idő kell egy szokás kialakítására, konkrét számot nem lehet mondani. A vizsgálatokból származó eredménybeli eltérések valószínűleg abból erednek, hogy nem mindegy, mi az, amit be szeretnénk építeni az életünkbe. Például az, hogy minden reggel igyunk meg egy pohár vizet, viszonylag kis kihívás, de az, hogy naponta 2-3 litert is megigyunk, már sokkal nehezebb.  Ami azonban közös, hogy a szokás kialakításához minden esetben a cselekvés gyakori ismétlésére van szükség, amelyet döntés és célkitűzés előz meg. 

Mi persze – bár az is nagyon fontos – nem a vízivásról szeretnénk írni nektek, hanem arról, hogy az egyik legjobb szokás, amit felvehetsz, az a rendszeres sport. Ha már megszületett a döntés, hogy ezentúl fittebb, egészségesebb életre, jobb állóképességre és erőnlétre vágysz, már csak meg kell határoznod a napot, amikor belevágsz a sportolásba. 

Ha nincs konkrét elképzelésed, hogy mely mozgásforma lenne számodra a legmegfelelőbb, bátran ajánljuk neked a kettlebellt. Ha kitartóan használod – a technikákat azonban mindenképpen edzőtől tanuld meg – már hetek-hónapok után jelentkezik az eredménye. A hétköznapokban is érezni fogod azt, hogy jóval erősebb lettél, az állóképességed és kitartásod is hatalmasat fejlődik, és a mentális állapotod is sokkal jobb lesz.   Persze, hogy ezeket az előnyöket élvezd, el kell indulnod ezen az úton, ami izgalmas és élvezetes lesz, de kemény és fáradtságos munkával is jár. 

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Ne húzd az időt, vágj bele! 

Először is válassz ki egy napot, amikor elmész a terembe, jelentkezz be, és legyél ott. Ne halogasd az időpontot, ne tologasd a kezdés dátumát, ne mindig holnap kezdj edzeni. Amit tapasztalsz, valószínű pozitív lesz, így már csak azt kell eldöntened, heti hány napon és milyen időpontban fogsz edzeni. A Magyar Kettlebell Akadémia órarendjét ITT találod meg.

Tervezz!  

Ha nagyjából rendszeres életet élsz, tudod, hogy a reggeli vagy a délutáni, kora esti időpontok a megfelelőbbek számodra. Ahhoz, hogy hozzászokj ahhoz, hogy te ezentúl sportoló ember vagy minimum kettő, de inkább heti három órát kell a mozgásra szánnod. Amúgy előbb-utóbb várni is fogod az alkalmakat. 

Ne keress kifogásokat és legyél következetes!

A kezdeti lelkesedés után sokan hajlamosak arra, hogy különösebben nyomós ok nélkül kihagyjanak edzéseket. Nos, ez a legrosszabb, amit tehetsz. Mi azt javasoljuk, hogy amíg nem vált szerves részévé az életednek az, hogy hetente több órát sportolsz, alkalmilag se linkeskedj. Készülj fel arra, hogy lesz, amikor szívesebben csinálnál mást, kifogásokat találni mindig könnyű, viszont a célod elérését egészen biztosan hátráltatja. Persze, ha néha 1-1 edzés kimarad, nem dől össze a világ, de törekedj a rendszerességre, mert így fogja egy idő után a szokás az életünkben épülve önmagát fenntartani.

Beszélj róla!

Sokat segíthet abban, hogy az új életformáddal azonosulj, ha beszélsz róla. Bátran oszd meg fejlődésedet, a sport közbeni élményeidet a barátaiddal, családoddal, biztosan lesz, aki kedvet kap, hogy kövessen téged ezen az úton. 

Válaszd a kettlebellt! 

Amíg néhány évvel ezelőtt az emberek általában azt sem tudták, eszik-e vagy isszák a kettlebellt, ma már sokkal többen hallottak róla és arról, hogy egy gömbsúlyról van szó. A szakszerű, edzői instrukciók mellett elsajátítított technikák a fogyást és az izomépítést is támogatják, a kettlebell edzéstervtől és súlyválasztástól függően kardio- és erősítő edzésekre is alkalmas. Akkor sem kell félned tőle, ha mozgásszervi problémáid vannak, nálunk a teremben még a csoportos edzéseken is mindenki személyre szabottan, edzői felügyelet mellett végezheti el a gyakorlatokat, így a golyózás az izmok megerősítésével a rehabilitációdat is segítheti. A kettlebell további jótékony hatásáról ITT olvashatsz többet!