Így javíthatod az agyféltekéid közötti kapcsolatot kettlebellel

k, 2020. okt. 20. - 19:56 -- Csürke Csaba
Így javíthatod az agyféltekéid közötti kapcsolatot kettlebellel

A legutóbbi blogbejegyzésben arról írtam nektek, hogy mozogni már csak azért is érdemes, mert a sporttal nem csak az erőnlétünket, az állóképességünket és az izmainkat hozzuk jobb formába, hanem az agyunk működését is javítjuk.  A kérdés, hogy miként…

Ha olvastok bennünket, azt már tudjátok, hogy agyunknak nem csupán a mérete jellemez bennünket, hanem az is nagyon fontos, hogy mennyire aktív a kapcsolat az agyféltekék között. Ha szoros az összeköttetés, jobb lesz a verbális és vizuális memóriánk, kreatívabbá válunk, és a hangulatainknak sem leszünk annyira kiszolgáltatva, tehát uralni tudjuk azokat. 

Ez utóbbi mostanában különösen fontos, ugyanis a járványhelyzet következtében szinte mindenkinek az élete és napirendje felborult kicsit. A távolságtartás, a maszkviselés, a home office mind-mind olyan dolgok, amelyek belső feszültséget okozhatnak, ráadásul a médiából ránk ömlő vírushírek is lehangolhatnak bennünket, így nagy szükség van a kiegyensúlyozottságra, a fittségre és arra, hogy a realitás talaján maradjunk. 

Arról már írtunk, hogy a szorongás és depresszió ellen mennyire hatékony az edzés, és azt is említettük, hogy ha a mi kettlebell edzéseinket választod, mire számíthatsz. 

A termünkben arra törekszünk, hogy az edzések változatosak, izgalmasak, olykor játékosak is legyenek, külön, célzott edzések vannak nálunk arra, hogy a jobb és bal agyféltekét trükkösen aktiváljuk, ezáltal javítsuk közöttük az összeköttetést. Elősegítsük azok minél harmonikusabb együttműködését, amelynek következtében a mozgáskoordináció javul, a térben való tájékozódás fejlődik, magyarul ügyesebbek leszünk. 

Ígértük, hogy bővebben is írtunk arról, mit is csinálunk pontosan ezeken az edzéseken – amelyet nagyon sokan imádnak, mások a falra másznak tőle -, amikor „összezavarjuk” az agyféltekénket. 

Tehát, hogy is kell ezt elképzelni? 

Ha követitek a blogot, már tudjátok, hogy alapvetően szeretek kísérletezni az edzésmódszerekkel. Régebben már olvashattatok a Delta-módszerről is (link: https://kettlebellakademia.hu/blog/delta-modszer-egy-uj-edzes-sema), ami egy vázat képez egy adott edzéshez, és amelyben a gyakorlatokat sokféleképpen lehet kombinálni.  Amit pedig mi magunk között jobb-bal agyféltekés edzésnek hívunk, egy alapgyakorlatokból álló intervallumedzés. Ennél a módszernél, arra voltam kíváncsi, hogy milyen szinten lehet a jobb és a bal agyféltekét „összezavarni.”

De mi is ennek a háttere? Mi adta az ötletet a kísérlethez

Mindig is érdekelt a pszichológia és az emberi agy működése. Hogy egy adott személy bizonyos döntéseket miért hoz, vagy éppen miért nem hoz meg kellő időben? Illetve, hogy mi a különbség azok között, aki dominánsabban használják a jobb vagy a bal agyféltekéjüket. Felmerült bennem az, hogy mivel a kettlebell normál körülmények között is igyekszik harmóniába hozni két agyféltekét, mi lenne, ha rásegítenénk erre?

Jobb és bal egyfélteke funkciói

Elkezdtem olyan edzéseket összeállítani, amik nem voltak „logikusak”.  A technikákban vagy a kézváltásokban, a lentben és a fentben, megváltoztattam a szokásos sorrendet. Illetve felpörgettem a váltások közötti időt is (csökkentettem).

Ez érdekes tapasztalásokat hozott. Volt, aki, amikor ez első ilyen edzést végigcsinálta, szó szerint rosszul lett. És nem azért mert annyira kemény volt az edzés, bár igaz az, hogy kevés lazítós nap van a kis termünkben, de ez más volt. A szédülést követte a fejfájás, és még másnap is rosszullétről tájékoztatott, sőt még vérvételre is elment, mert azt hitte valami történt vele. Persze ez a rosszullét magától elmúlt. A következő ilyen edzésén már csak fejfájás volt, de az azt követőeken már semmi kellemetlenséget nem tapasztalt.

Másoknál egész más megfigyelések voltak. Volt, aki azt érezte, hogy az egyik oldala jobban izzad, illetve a másik oldala erősebb lett. De volt, aki szimpla dührohamot kapott és azt mondta ő még egyszer nem csinálja végig ezt a „szart”!

Mindenkire kicsit máshogy hat, de alapvetően szeretik ezt az edzésformát, mert amellett hogy hasznos, nagyon szórakoztató is. Titkon bízunk benne és reméljük, hogy ez által kicsit „alattomosan” de becsempésztünk egy olyan edzésformát, ami mentálisan is közelebb hozza a két agyfélteke közötti különbséget, és ez által a pozitív személyiségfejlődés eszköze is lehet.

Tehát, ahogy írtam is, ezeken az edzéseken a szokásosnál sokkal gyakrabban kell kezet és technikát váltanotok, ami sokaknak elég nagy kihívást jelent, pláne azoknak, akik szeretnek hosszabb időn keresztül egy adott gyakorlatot végezni. 

Nos, nálunk mindkét típusra van lehetőséged, a jobb-bal agyféltekés edzések mellett vannak olyan óráink, sokszor kihívás keretében, amikor meghatározott időtartamig 10-30-60 percig snatch-elhetsz vagy éppen a lökéstechnikádat tökéletesítheted. 

Meggyőződésem, hogy a nálunk megtalálható összes edzéstípusra szükség van ahhoz, hogy ki tud magadból hozni a maximumot a teremben és a termen túli életben egyaránt.  Lesz olyan edzés, amelyik bár „felidegesít” és mentálisan is elfáraszt, de épp ez által fejleszt, más, a kitartásodat, küzdőképességedet acélozza meg. A jó hír, hogy még csak választanod sem kell, hiszen ha hozzánk jársz edzeni, akkor az állapotfelmérés és az alapgyakorlatok biztonságos elsajátítása után bármelyik kalandnak a részese leszel.

Címkék: