Nem csak a tested lesz hálás azért, ha sportolsz – Így vedd fel a harcot sikeresen a stresszel!

v, 2020. szep. 13. - 15:52 -- Csürke Csaba
Stressz

Ha elhatározod, hogy sportolni kezdesz, bérletet veszel egy edzőterembe vagy személyi edzőhöz fordulsz, a legtöbbször két dolog motivál. Az egyik, és ez főleg a nőkre jellemző, a fogyás, a másik az izomépítés. Ezek természetesen szuper célok, és a rendszeres testmozgásnak egészen biztosan meg lesz a gyümölcse: vékonyabb leszel, miközben az izomtömeged gyarapodik, a szíved és érrendszered erősebbé válik, de a sport jótékony hatásai ennél távolabbra mutatnak. 

Igaz, manapság már egyre többet lehet olvasni a testmozgás mentális egészségre gyakorolt hatásáról, nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a sportolásból olyan – a fizikain – túlmutató erőt nyerhetünk, amelyet az élet minden területén kamatoztathatunk.  Az Egészségügyi Világszervezet előrejelzései szerint a halálozási statisztikák egyre nagyobb részét teszik ki a mentális betegségek, mint okok, így a sport mentális kórképekre történő pozitív hatásaira kiemelt figyelmet érdemes fordítani és akár a gyógyításban felhasználni. 

De nézzük is, mik azok az előnyök, amit a pszichéd a sportból profitálhat! 

Csökkenti a stresszt és a szorongást

A testmozgás legközismertebb rövid távú hatása, hogy csökkenti a stresszt, így a sportolásra szánt egy órádat – még ha fáradtnak is érzed magad – simán beillesztheted egy rázós munkanap vagy egy feszültségekkel teli meeting után. A mozgás megnöveli az agy stresszválaszt mérséklő vegyületének, az úgynevezett noradrenalinnak a koncentrációját is, így egy jó edzés után biztosan jobb közérzettel mész haza. Annak ellenére, hogy elfáradsz, mégis frissebbnek és élénkebbnek fogod magad érezni, mint előtte. Azok a kémiai anyagok, amelyek a testmozgás során és után felszabadulnak, a szorongásos megbetegedésben szenvedőknek segítenek megnyugodni, ellazulni, így a jobb, pihentetőbb alvást is támogatják. 

Antidepresszánsként is működik

Hippokratészhez köthető a következő mondat: „Ha rossz a kedved, sétálj. Ha utána is rossz a kedved, sétálj még egyet”. Így igaz, már az ókorban is tudták, hogy a lelki és a fizikai egészség szorosan összefügg, amit az alábbi, ma is használt szólásunk is megőrzött a közismert „Ép testben, ép lélek” formájában. 

A 21. századi ember talán minden korábbinál nagyobb mértékben küzd szorongással, hangulatingadozással, iparágak épülnek arra, hogy segítséget nyújtsanak a lelki problémákkal küzdőknek, gyakran pirulák formájában.

Az antidepresszánsokat minden esetben orvos írja fel, így, ha netán érintett vagy, semmiképpen sem azt mondjuk, hogy dobd el a gyógyszeredet és húzz helyette futócipőt. Tény, hogy az antidepresszánsok hatásosak a depresszió ellen, így rengeteg reményvesztett ember életét mentették már meg. Azonban mielőtt meghozod a döntést, hogy gyógyszert fogsz szedni, gondold át, hogy tényleg szükséged van-e rá. Kezdj sportolni, és nézd meg mi lesz néhány hónap múlva, ugyanis kutatások megállapították, hogy a testedzés még a klinikailag depressziós emberek tüneteit is enyhítheti. A depresszió kezelésében néhány esetben a fizikai aktivitás éppolyan hatásos lehet, mint az antidepresszáns tabletták, tehát „az edzés már önmagában is orvosság a depresszióra. Mellékhatásai nincsenek, és mindenki jobban lesz tőle” – fogalmaz Anders Hansen az Edzett agy című könyvében, amelyben a testedzés pszichés és szellemi állapotunkra tett hatásairól ír. Megállapították azt is, hogy mindegy, mennyire van rossz kedve valakinek, a mozgástól mindenképpen jobb lesz a hangulata és a negatív gondolatok és szelídülnek vagy eltűnnek. 

Egy, 1,2 millió ember sporttevékenységének és mentális jóllétének összefüggéseit vizsgáló amerikai tanulmány szerint másfélszer kevesebb „rossz napjuk” volt azoknak, akik edzettek. A kutatás résztvevői úgy nyilatkoztak: havonta átlagosan 3,4 napig volt rossz a hangulatuk, a fizikailag aktívaknak azonban csak két napig. A depresszióval diagnosztizált betegeknél még látványosabb a testmozgás hatása: hét helyett tizenegy napot voltak rosszul azok, akik nem edzettek.

Növeli az önbizalmat

A mozgás önbizalomnövelő hatása már egészen az első lépésektől nyomon követhető. Egyrészt a legnagyobb, leglátványosabb változás a testedben az az első hónapokban észlelhető. A mozgáshoz nem szokott test nagyon gyorsan alakul, pláne, hogy ha ezt helyes táplálkozással is támogatod – így az önbizalmad is egyre nagyobb lesz. Másrészt önbizalmat ad az a tudat is, hogy napról napra, hétről hétre egyre több mindenre leszel képes, sokszor olyanokra is, amelyeket korábban elképzelni sem bírtál. 

Segít megbarátkozni a testeddel

Azt nem ígérhetjük, hogy két hónap alatt fitneszmodell-alakod lesz, sőt, több mint valószínű, soha nem lesz az, viszont az biztos, hogy minden edzésnappal közelebb jutsz a saját magad legjobb formájához. Ráadásul a testedet nem csupán a javuló kinézete miatt szeretheted a korábbinál jobban, hanem hálás leszel a teherbírásáért és azért. hogy milyen szuperül szolgálja a céljaidat. Ha ezt felismered, a legjobb úton jársz, és egészen biztosan jobban odafigyelsz majd arra, mivel táplálod, visszaveszel a káros szokásaidból vagy el is hagyod azokat. Itt jegyeznénk meg azt is, hogy a rendszeres sport segít a függőségeid legyőzésében is. Hogy miként? Az agy mindenféle örömre dopamint bocsát ki, és ha ezt megtapasztaljuk, hajlamosak vagyunk azokat a szereket és szituációkat keresni és az ahhoz köthető viselkedéseket ismételni. De miért függenél éppen az alkoholtól vagy a nikotintól, ha ezt egészséges szokásra is cserélheted. Ráadásul az edzésnek megvan az a tulajdonsága, hogy a kábítószerhez hasonlatosan eufóriát idéz elő, úgy, hogy nincsenek káros hatásai. 

A sport azonban nem csak a testedre és a lelkedre van pozitív hatással, hanem az agyad teljesítőképességét is növeli. Hogy miként? Blogunk következő részéből megtudhatod.

Csatlakozz edzéseimhez hetetne többször és ismerd meg a kettlebell erejét.

Címkék: