Okosodj kettlebellel! – Így eddz, hogy a tested és az agyad is csúcsformába lendüljön!

p, 2020. okt. 16. - 7:20 -- Csürke Csaba
Okosodj kettlebellel

Most, a koronavírus-járvány idején talán még kevesebbet mozgunk, mint egyébként.  Vannak, akik úgy érzik, nem pont most kellene lejárni edzőterembe, mások pedig a lustaságukat magyarázzák meg azzal, hogy tartanak a fertőzéstől. Mindkettő nagy hiba, ugyanis a termekben a megfelelő szabályok betartása mellett nem vagy nagyobb veszélyben, mint tömegközlekedés vagy vásárlás közben, ráadásul a passzív védekezés – maszk, távolságtartás – mellett a testedet aktívan is felkészíted a vírus elleni védekezésre. 

Vannak, akik azért hagyják ki az edzést hétről hétre, mert azt mondják, tanulniuk vagy dolgozniuk kell. Nos, ez a bejegyzésünk leginkább hozzájuk szól, ugyanis mára bizonyított tény, hogy a mozgással nem csak az izmaink és állóképességünk nő, de az agyunk is turbófokozatba kapcsol tőle: gyorsabb lesz a gondolkodásunk, javul a memóriánk, kreatívabbak leszünk, mondhatni: a rendszeres sport okosabbá tesz minket, így a tanulmányainkban és a munkában is jobban teljesítünk. 

De mit is jelent ez?

Elöljáróban annyit tudnod kell, hogy az agyunkat nemcsak a mérete jellemzi, hanem az is, hogy milyen szoros és aktív a kapcsolat a különböző agyterületek között.  Ezeket az összeköttetéseket pedig mozgással erősíthetjük. A jó hír pedig az, hogy sosincs késő ehhez, ugyanis az agyunk, amíg csak élünk, képes a változásra, és új összeköttetések kiépítésére. Ezért van az, hogy edzéssel az agyunk öregedési folyamatai is lassíthatók, megállíthatók és visszafordíthatók. Az edzés és a mozgás hatására több idegsejt jön létre, amelyeket minél több inger él, annál hosszabb életűek. Az ember pedig az evolúció szerint mozgásra van teremtve, hogy a mozgás során új ingereket éljen át és új környezetbe kerüljön, azokhoz alkalmazkodni tudjon és a lehetőségeket a saját javára fordítsa. 

A kutatások szerint, amelyekről Anders Hansen az Edzett agy című – túlzás nélkül korszakalkotó - könyvében is beszámol, a legjobb, ha váltogatjuk a kardió- és erőedzéseket, mert azok a memóriánk különböző területeire hatnak. A kardióedzés pozitív hatásait megfigyelve, arra jöttek rá, hogy a memóriánkat szinte azonnal javítja: az idegen nyelvet tanulók sokkal több szót sajátítottak el kardio típusú mozgások után. Az erőedzések pedig asszociatív memóriánkat javítják többek között.  A kettlebelledzésekben mind az aerob-, mind az anaerob mozgás nagy szerepet kap, így a képi és verbális memóriánk is erőre kap általa. 

Az edzés jótékony hatását több területen is észrevehetjük: ha mozgunk, javul a memóriánk, a stresszszintünk is csökken, kevésbé veszik át felettünk az irányítást az érzelmeink, nő az önuralmunk. Akik rendszeresen mozognak, jobban tájékozódnak a térben, gyorsabban „kapcsolnak”, jobban átlátják az összefüggéseket. Ez senki számára nem elérhetetlen, de tény, munkát kell bele fektetni. 

Kettlebell edzés Budapest

Hogyan csináld?

Ha nem tudod, hogyan vágj bele, mi segítünk. Nálunk a Szentkirályi utcában kardio-, intervallum és erőedzésekben is bőven lesz részed. Sőt, elmondhatjuk, hogy minden egyes alkalommal mindegyiket végezni fogod. Kifejezetten célzott edzések vannak nálunk arra, hogy a jobb és bal agyféltekét trükkösen aktiváljuk, kicsit „összezavarjuk” azokat, de végeredményképpen mindkettő fejlődik.  Azt pedig szintén tudni lehet, hogy az intelligencia, a logikus gondolkodás többek között a  annak függvénye, hogy milyen sűrű a két agyfélteke közti idegpálya-összeköttetés, azaz: mennyire képes együttműködni a bal és a jobb felünk. Nos, ha eddig ezzel netán gondod volt, ezt az inspiráló edzéstípust különösen neked találták ki. 

A következő cikkünkben bővebben arról lesz szó, hogy mit is csinálunk pontosan azokon a sok embernél „idegrohamot” kiváltó edzéseken, amikor „összezavarjuk” az agyféltekéinket és aminek hatására a koordinációs képesség már rövid időn belül szemmel láthatóan javul.